Till portalsidan
Sök i portalen
 :: STARTSIDA
 » JAKTMÖJLIGHETERNA
  » Björn-Pelle som bäverjägare.
 :: FISKEVATTNEN

Glömt lösen!

En sida gjord av EZIT - Enkel IT Lappland AB
JAKT
Eftersom den jagande lokala befolkningen nästan uteslutande ägnar sig åt älgjakt och när tillfälle bjuds även björnjakt, så finns det åtskilligt med givande möjligheter till småviltjakt att ägna sig åt för de som är intresserade av att jaga i naturskön omgivning.

För den jaktintresserade besökaren erbjuds det många och spännande möten med både exotiska och goda villebråd t.ex: tjäder, orre, fjällripa, dalripa, järpe, bäver, skogshare, mård, räv och grävling m.m.

Det är Anita Johansson som bistått med material till jakthistorierna som ni kan läsa.

Först en presentation av Björn-Pelle, sedan kommer det att läggas ut några historier om honom eftersom på underlänkar här. Hilding Wikström är nedtecknare.

Björn-Pelle

Per Persson född i Avaträsk 1793 och död i Långsele 1866, alltså 73 år gammal.

Drängen som gifte sig med prästdottern och som så småningom blev nämndeman vid Åsele häradsrätt i Lycksele Lappmark. En betrodd man, men som slutade sitt liv som självspilling. Man hittade honom död vid en stubbe i skogen skjuten. Flintlåsgeväret låg vid sidan om honom. En stursk och stolt man, som hellre tog sitt liv än upplevde nesan av att bli stämd inför häradsrätten, där han själv dömt, och få sitt straff för att ha stört hus och gudstjänstfriden hos en granne i byn.

Per Persson kom till Långsele, som gift och stadgad man och bosatte sig på ett hemman mitt i byn. Han insynade så småningom nybygget Högland, ett par kilometer nordöst om Långsele, men flyttade inte dit. En dotter och måg, nedtecknarens mormor och morfar övertog nybygget Högland. En son fick hemmanet i Långsele.

Bland sina grannar och bland socknens bönder var han prästmågen. Hans hustru var dotter till kyrkoherden Blom i Dorotea. Socialt ansågs han jämställd med de mer besuttna bönderna i socknen. Men i kyrkan satt hans hustru prästdottern före honom i sin bänkrad. Först som nämndeman fick han i kyrkan samma placering som hustrun. Fast som dotter till en präst hade hon säkert bättre kunskaper än sin make i förmågan att läsa och skriva.

Per Persson blev med åren rätt burgen. År 1862 skänkte han och hustrun en kyrkklocka till kapellet i Risbäck. Klockan finns numera upphängd i klockstapeln vid Avasjö kapell. Kyrkklockan har följande inskription ” skänkt av fd nämndemannen Per Persson f. 1793 och hans hustru Anna Kristina född Blom i Långsele, till Risbäck kapellförsamling år 1862”.

Det är inte som bonde och nämndeman man minns Per Persson. Det är jägaren Per Persson som omtalas. Han kom att kallas Björn Pelle. Sjutton björnar lär han ha skjutit eller dödat med spjut under sin tid. För varje dödad björn slog han in en kopparnit i kolven på bössan. I husförhörsprotokollet står antecknat att han var jägare och snabbskytt. Att kunna skjuta snabbt med ett flintlåsgevär måste ha betytt något speciellt. Vi vet inte varför prästen gjorde teckningen i boken. Den hade säkert sin särskilda betydelse.

Björn-Pelle jagade också bäver. Redan under hans aktiva tid blev bävern sällsynt. Inte bara skinnet var eftertraktat, utan ännu mer jagades bävern för den körtel med illaluktande innehåll ”bävergäll” som djuret hade under den korta, nästan som en pingpongraket formade svansen. Bävergäll blandat med brännvin var i folkmedicinen universalmedlet mot de flesta åkommor, magont, håll i bröstet m.fl. sjukdomar.

Historien om Björn-Pelles jakter är för det mesta fyllda av strapatser och med inslag av fara för livet. Han klarar sig alltid, ibland därför att en högre makt - Gud - hjälper honom, Gud hör tydligen hans bön om hjälp, för Björn-Pelle kommer undan med livet. Han går på nästa jakt efter björn och bäver, med nya strapatser som följd, men Gud frälser honom som vanligt från farligheterna och han kommer hem till hustrun, prästdottern.
- Kalender
 Inga händelser!